[denne side er en bearbejdet udgave af en del af hæftet Flygt fra Musefælden fra 1997]
Find en mappe, som indeholder mange mapper. Tryk Alt+Enter. Du får det samlede antal indeholdte mapper og filer samt disses størrelse at vide. Praktisk, når man skal finde ud af, hvor mange MB en mappe indeholder (i forbindelse med oprydning, zip eller backup).
Marker ét drev og tryk Alt+Enter. Du får en nydeligt lagkagediagram, der viser drevets totale kapacitet, forbrugt og ledig plads. Du kan give drevet et navn (praktisk til speed-search) og via Ctrl+Tab får du adgang til tre programmer: Du kan teste drevet (anbefales regelmæssigt), tage backup eller optimere drevet. Det sidste handler om såkaldt de-fragmentering.
Markér i venstre rude Denne Computer. Du har i højre rude en oversigt over alle drev: kapacitet og ledig plads. Alt+Enter (samme som Kontrolpanel, System).
Tryk Home og du lander på SKRIVEBORD. Jeg vil ikke beskrive Indstillinger, hvor du indstiller skærmopløsning, da det fører for vidt, men det er vigtigt, at du bruger den højest mulige opløsning, der giver et skarpt skærmbillede. Et andet vigtigt punkt, som hænger sammen skærmopløsningen, er: hvilke farver viser din skærm, eller rettere: har du ladet Microsoft bestemme? Du kan nemlig indstille næsten alle forskellige elementer og give dem præcis den farve, du ønsker.
Tryk Alt+Enter. Brug Ctrl+Tab indtil Udseende.
Jeg anbefaler, at du bruger nogle minutter til at afprøve forskellige
muligheder. Det er vigtigt, at farver og bogstavernes størrelse passer dig. Det
gode ved denne boks er knappen nederst til højre: Anvend. Hver gang du har
rettet en af de mange variable og vælger Anvend, aktiveres de forskellige
værdier, dvs. de slår igennem overalt. Åbn Stifinder og f.eks. Word. Du
kan med det samme se, om bestemte indstillinger passer dig.
Jeg har brugt mange timer til at teste de forskellige indstillinger, ikke kun
for at beskytte mine øjne, men også for at finde en indstilling, der gav
letlæselige billeder i disse hæfter.
Den øverste del af dialogboksen viser de forskellige elementer, der optræder i Windows: et inaktivt vindue, et aktivt vindue, en dialogboks og baggrunden. Bortset fra baggrunden har hver af delene flere forskellige dele, som kan have hver sin farve, skrifttype og evt. skriftstørrelse. Klik på et element i eksempelvinduet og bemærk, at du ved feltet Billedeelement får dets navn at vide samtidig med, at der popper forskellige egenskaber frem under Størrelse, Farve, Skrifttype, Skrifttypens Størrelse og Skrifttypens Farve samt for visse elementer også muligheden for Fed og Kursiv. Der er nok af muligheder.
Du kan altså ændre på mange elementer. Når du har en tilfredsstillende sammensætning kan du gemme alle disse indstillinger som et farveskema, som du navngiver. Microsoft har lavet en del forskellige farveskemaer, som du hurtigt kan bladre i ved at bruge ned-pil i feltet Skema. De fleste er ubrugelige.
Jeg foreslår: Start med at vælge Gem Som og skriv dit eget navn som farveskema
Klik OK knappen, klik Farve, klik Andet og skriv 224 til alle værdierne Rød, Grøn og Blå.
Dette giver en lysere rasterfarve, og denne farve slår igennem mange steder i
Windows,
hvilket ses ved at vælge Anvend.
Bemærk elementet ved navn Ikon. Du kan ikke vælge det via klik, men må vælge fra listen af billedeelementer. Størrelse bestemmer ikonernes størrelse på Skrivebordet samt i Stifinder og Denne Computer. Vigtigere: skrifttypen og dennes størrelse bestemmer bogstaverne i Stifinder og Denne Computer og andre lignende programmer. Brug lidt tid til at finde den skrifttype og størrelse, som passer dig bedst. Prøv Arial, FixedSys, Ms_Sans_Serif og System og derefter i forskel-lige størrelser.
Klik på Rullepanel og lav den evt. større. Hvis du bruger musen til at scrolle, får du hurtigere fat i rullepanelet, som jo befinder sig ret langt ude til højre på skærmen.
Det er vigtigt, hvad du vælger. Du kommer til at se på dine valg i mange timer, så vælg, hvad du synes om, og skift evt. hver tredie måned for afvekslingens skyld. Større bogstaver betyder: let at læse, men du kan ikke se så mange mapper/filer ad gangen, så du må lave et kompromis. Prøv dig frem og som sagt: brug lidt tid til det. Det lønner sig.
Copyright © 1995-2023 by Michael Maardt. You are on knowware.dk • Contact