xmlns:og="http://opengraphprotocol.org/schema/" xmlns:fb="http://www.facebook.com/2008/fbml"> e-handel på nettet: Gode råd og vejledning
Michael Maardt PC siden 1984 • på nettet siden 1990. Her er 420 sider.

E-handel på nettet

Michael Maardt

Er det farligt at handle over nettet?

Hvis det var farligt, så blev der sikkert ikke handlet de svimlende beløb, som der reelt handles for. Jeg har handlet i mange år og har endnu ikke haft problemer med det ene eller andet. Det farlige er at anden person får fat i dit kortnummer incl. udløbsdato og tre-cifret kontrolciffer. Jeg ser 2 risici:

 1. Risiko 1:
  Den første mulighed er, at du er ved at købe noget hos nogle svindlere. De har lavet en hjemmeside, som LIGNER en anden shop rigtig meget. Når du så skal betale, bliver du bedt om at angive dine kortdata på en internetside/webside, som IKKE er sikker. Det skal du naturligvis IKKE gøre. Hvis du kommer ud for dette, opfordrer jeg dig til at anmelde det til e-handelsfonden.

  En sikker server (secure server) ses to steder i browseren:
  I adresselinienøverst hvor den lange hjemmeside adresse står starter adressen med https://

  Bemærk s til sidst, som står for secure. I browserens statuslinie eller andet sted skal du kunne se et ikon, som viser en lille gylden hængelås, og den skal være låst.
 2. Risiko 2:
  Der findes computer-programmer, som kan snige sig ind på din computer, hvis du IKKE har programmer til at beskytte dig imod dette. Et sådant fjendtligt program hedder en keylogger og kan aflure taster du trykker på.

  Der er flere slags programmer, der kan beskytte din computer mod sådan indtrængning. En såkaldt Firewall er et program, som fungerer som beskyttelsesmur, deraf navnet. Windows har sin egen indbyggede Firewall, som efter mine erfaringer fungerer fint. Andre firmaer har lavet Firewalls. Et eksempel er ZoneAlarm, men ellers kan du søge 'free firewall' for at finde andre gratis programmer.

  Foruden Firewall skal du have et anti-virus program. Der findes mange gratis programmer som f.eks. AVG, AntiVir, Avast og andre. Jeg bruger AVG og har lavet en video om download, installation og opsætning af AVG som også findes på YouTube.

Gode shops at besøge

Amazon i England og eBay i England er to meget store websteder med milliarder af varer. Disse to giganter findes også i andre lande. Danmark har i mange år haft Den Blå Avis og eBay købte den for et par milliarder af Carsten Ree for nogle år siden, og der er ingen grund til at lave en speciel eBay i Danmark. Jeg handler virkelig meget gennem dba.dk - også for at støtte genbrug. Ved danske shops: se om de er medlem af e-handelsfonden.

Hvordan betaler jeg?

I mange webshops kan du betale med kort som VISA og Mastercard. Som nævnt tidligere vær sikker på, at du er på en side, hvis adresse begynder med https:// og at hængelåsen er låst. PayPal er et firma, som har været smarte. Her opretter du en konto og angiver dine kortdata, én gang. Du kan rette data senere og have flere kort samtidigt.

Mange shops tilbyder betaling via PayPal  (ejes af eBay), hvilket betyder, at du bliver overført til PayPal. Hvis du har en PayPal konto, logger du ind på din PayPal konto og accepterer købet UDEN at skulle angive dine kortdata.

Har du ikke en PayPal konto, kan du betale med VISA eller Mastercard.

Jeg bruger PayPal. Det er klogt og gratis at oprette en konto hos PayPal, fordi du indtaster dine kortdata én gang for alle, og hver gang du handler via PayPal, logger du bare ind på din PayPal konto med brugernavn og password UDEN at angive dine kortdata. Smart og enkelt.

De fleste shops har et SSL certifikat, endnu en sikkerhed for at du kan have tillid til webstedet. Mere information om SSL certifikat her. Mig bekendt er den største udsteder af SSL certifikater VeriSign.

Hvilken bank bruger du? Min bankkonto er tilknyttet VeriSign så hvis jeg handler hos en shop, der bruger Verisign, skal jeg også logge ind til min bank, så der bliver checket nogle gange, inden købet godkendes. Det har jeg ikke noget imod.

Køb fra udlandet: told og moms

EU beskytter sig ved at pålægge varer, som afsendes fra et land uden for EU, evt. told og moms. Varer under 1.150,- kan ikke fortoldes, men kan godt pålægges moms og fragtgebyr. Jeg købte for et elektrisk måleapparat fra en Taiwan-producent via en af de østasiatiske modsvar til eBay/Amazon. Jeg kender til DHgate.com (de kom vist først), lightinthebox.com og aliexpress.com som jeg valgte, fordi varen, jeg søgte, var billigst her.

Det ser absolut ud til, at aliexpress.com har styr på det hele incl. sikkerhed for kunden. Jeg fik en mail om, at varen var blevet afsendt og 32 timer efter stod DHL uden for døren. Jeg betalte moms og lidt fragt og gebyr, som udregnes på en meget besynderlig måde, så vi ikke rigtig kan gennemskue det - minder lidt om regningerne fra TDC, Telia og lign. firmaer. Jeg måtte både maile og ringe med DHL for at forstå det. Selv om jeg betalte moms, sparede jeg i forhold til at have købt det fra Amazon eller eBay i et EU land.

Jeg gentager lige: Det vigtige er afsendelseslandet, om der evt. skal betales told/moms. Kig nøje efter, hvorfra shipping foregår eller hvor varen befinder sig.

Links

forbrugereuropa.dk/EHandel/Betaling-paa-internettet

theshoppingassistant.com kan checke shops, om de er mærket, godkendt mv. - ret udmærket side lavet af Forbrugerrådet Danmark.

Du er på KnowWare.dk • Rent drikkevand • 24. Jan. 2017